4 Cara Kurang Dan Pudarkankan Jeragat Yang Degil dengan Berkesan.

Perasan tak ada orang yang semakin bertambah umurnya, semakin bertambah banyak juga jeragat di wajah kan? Jeragat ataupun pigmentasi ini adalah satu masalah kulit yang menyebabkan kulit semakin menggelap, nampak bertompok-tompok kecil dan jika dibiarkan akan ianya akan membesar. Masalah jeragat ini boleh terjadi di mana-mana bahagian badan dan muka bergantung kepada puncanya.

Masalah jeragat ini bukan saja nampak mencacatkan kulit yang sihat malah ianya sukar ditutup melainkan anda wajib rajin menggunakan solekan yang tebal. Jeragat ini mungkin tidak berbahaya, namun, ianya boleh menjadi tanda kepada sesuatu penyakit.

Jenis-jenis Jeragat

3 jenis jeragat iaitu:-

 1. Melasma – Ianya dipercayai berpunca daripada perubahan hormon ketika kehamilan. Pigmentasi jenis ini akan muncul di mana-mana bahagian badan terutamanya di kawasan abdomen dan juga wajah.
 2. Sunsport – Ini berpunca akibat terdedah terlalu lama dibawah sinaran matahari. Selalunya pigmentasi akan berlaku di kawasan yang banyak terdedah seperti wajah atau kawasan tangan.
 3. Post-Inflamation Hyper-pigmentation – Ianya terjadi akibat kesan kecederaan terhadap kulit.

Punca Menyebabkan Jeragat.

 1. Punca utama bagi masalah jeragat ini adalah Melanin dihasilkan secara berlebihan di dalam badan. Melanin inilah yang bertanggungjawab untuk memberi warna kepada kulit kita.
 2. Pengambilan ubat-ubatan juga boleh menyebabkan jeragat. Contohnya seperti pengambilan pil perancang yang memberi kesan perubahan hormon akan memberi kesan kepada kulit.
 3. Hormon yang tidak stabil ketika hamil turut mempengaruhi penghasilan melanin pada sesetangah orang. Itu yang naik jeragat banyak ketika hamil, dan ada pula sebaliknya.
 4. Penyakit yang melibatkan Endoktrin yang mana ianya mengganggu paras hormon turut menyebabkan peningkatan penghasilan melanin.
 5. Terdedah kepada sinar matahari dalam jangka masa yang panjang juga akan meningkatkan paras melanin.

Cara Kurang Dan Pudarkankan Jeragat

 1. Mengambil ubat-ubatan untuk memudarkan jeragat. Selalunya ubat yang disarankan itu mengandungi hydroquinone, ianya seakan-akan peluntur kulit. Penggunaannya hanya untuk beberapa bulan dan tidak boleh diambil dalam jangka masa panjang.
 2. Melakukan rawatan laser. Namun, ini tidak menjamin jeragat akan hilang selamanya.
 3. Mengunakan Produk Pelindung Matahari seperti sunscreen, sunblock, uv protection cream dan sebagainya. Sebaiknya pilih produk semulajadi atau organik untuk elak bahan kimia berbahaya yang tinggi.
 4. Mengambil makanan tambahan yang berfungsi secara semulajadi untuk menghalang atau mengurangkan kesan penyebab berlakunya jeragat seperti menstabilkan hormon, melindungi kulit daripada sinaran UV dan memperbaiki sel yang rosak.

Set Supplement Shaklee Cadangan Untuk Masalah Jeragat.

Energizing Soy Protein (ESP)

Berfungsi untuk mencantikkan kulit dari dalam. Daripada soya Non-GMO iaitu sumber protein berkualiti yang berfungsi membantu dalam pembinaan sel yang sihat. Bila sel baru yang sihat dihasilkan jeragat akan memudar dan hilang.

GLA Complex

Untuk membantu kulit bebas daripada cela. Ianya membantu melembabkan kulit dan menyelesaikan masalah berkaitan hormon.

Collagen Powder

Untuk membantu menjadikan kulit lebih awet muda. Apabila usia telah meningkat collagen yang dihasilkan dalam badan akan makin susut jadi ianya membantu memberi kesan kepada kulit supaya lebih anjal dan tegang.

Sustained Release Vitamin C

Untuk menjadikan kulit lebih berseri . Ianya membantu melindungi kulit daripada pencemaran serta kerosakan akibat radikal bebas yang terdapat disekeliling kita.

Testimoni Radiant 4 Shaklee

Untuk terus membeli Set Radiant 4 ini. Sila klik :


Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai masalah jeragat atau lain-lain mengenai produk Shaklee, boleh terus menghubungi Cikta.

Puan Masita Hassan.

Call / sms / WhatsApp :  +6011-28640846

Email : masitahassan86@gmail.com

Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru

Facebook : Masita Hassan

Youtube Channel : Masita Hassan ibuohsemdotcom

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge