5 Tips Mengatasinya Rambut Gugur Selepas Bersalin Dengan Produk Yang Selamat.

Bila pandang ke lantai yang dipenuhi dengan rambut gugur sayunya rasa. Kata orang tua-tua, apabila bayi sudah mula menyemburkan air liur rambut ibu akan mula gugur. Benarkah air liur bayi punca rambut ibu gugur?  Cikta juga pernah mengalami rambut gugur selepas bersalin sebelum ini. Buntu sangat, tak tahu nak buat apa. Nak sikat rambut pun rasa takut dan fobia. Selepas bersyampu ngeri tengok segumpal rambut WAJIB ada di atas lantai bilik air. Stress!

Punca Rambut Gugur Banyak Selepas Bersalin.

  1. Kadar Pertambahan Hormon EstrogenSsemasa Hamil.

Wanita dianggarkan mempunyai 100 ribu helai rambut diatas kulit kepalanya. Secara purata, anggaran 100 helai rambutnya gugur pada setiap hari. Pertambahan hormon estrogen ketika hamil menyebabkan rambut tumbuh lebih banyak daripada biasa. Hanya sedikit sahaja rambut yang berada di dalam keadaan berehat. Jadi, hanya sedikit sahaja rambut yang akan gugur setiap hari. Oleh itu, semasa hamil rambut ibu kebiasaannya akan kelihatan  lebih tebal, lebih sihat dan lebih cantik.

  1. Penurunan hormon Estrogen selepas bersalin.

Selepas bersalin, hormon estrogen akan menurun (kembali pada paras normal) dan semakin banyak folikel rambut akan masuk ke peringkat berehat. Dengan kata lain, rambut akan gugur lebih banyak daripada biasa. Maka, 2 hingga ke 3 bulan selepas melahirkan, kebanyakan ibu akan mula mengalami keguguran rambut dengan kuantiti yang banyak.

Faktanya, keadaaan rambut gugur terlalu banyak selepas bersalin adalah normal, ini terjadi disebabkan oleh penurunan hormon estrogen. Biasanya memerlukan 6 hingga 12 bulan untuk rambut kembali normal seperti biasa.

Dalam tempoh itu, mungkin ada cara bagaimana mengawal keguguran rambut tersebut. Jom ikuti tips dibawah.

5 Tips Bagi Mengatasi Masalah Keguguran Rambut.

– Anda boleh memotong rambut dengan potongan pendek sedikit agar rambut lebih mudah di urus dan di rapi, Maka anda bolehlah lebih menumpukan perhatian kepada bayi anda yang baru lahir.

– Cuba cari dan gunakan syampu yang diperkaya dengan vitamin B, syampu atau krim rambut yang berasaskan minyak kelapa atau pati santan.

– Cuba guna sikat rambut yang jarang dan sikat dengan cermat untuk elakkan sikat menarik rambut dengan banyak.

– Keringkan rambut basah terlebih dahulu dan cuba elakkan menyikat rambut dalam keadaan basah. Jangan terlalu kuat mengeringkan rambut dengan tuala kerana semasa rambut basah strukturnya lebih rapuh dan mudah gugur.

– Cuba ambil makanan berkhasiat yang kaya dengan vitamin B, protein serta zat besi. Sebaiknya anda boleh teruskan pengambilan vitamin prenatal (multivitamin) anda.

Set Cadangan Shaklee Untuk Atasi Rambut Gugur.

Antara produk untuk luaran yang bagus bagi mengatasi masalah rambut gugur adalah :

Revitalizing Shampoo

Formula syampu ini adalah menggunakan pelembap dan protein semulajadi yang berasaskan sayuran termasuklah daripada kelapa dan jagung untuk kutikel rambut yang lebih licin.

Ianya sesuai digunakan untuk semua jenis rambut. Berkesan memperbaiki rambut yang rosak dan kering. Hasilnya rambut akan kekal dalam pH semulajadi, lebih kuat, bersinar, seimbang antara minyak dan lembapan.

Revitalizing Shampoo bertindak bagi :

– mengimbangi kulit kepala

– menyemai rambut dengan pelembap

– membantu mengurangkan kusut

– mengekalkan imbangan kelembapan dan kilauan.

Lightweight Conditioner.

Dalam pelembab ini mengandungi ramuan yang terdiri daripada tumbuh-tumbuhan semulajadi yang memperkuatkan rambut, diperkaya dengan  asid pantotenik (vitamin B5) dan asid amino dari gandum yang membantu melembapkan rambut secara menyeluruh dan membina semula kutikel rambut.

Nourishing Scalp

Dikenali sebagai tonik rambut. Berfungsi untuk merawat rambut hingga ke akar rambut yang bermasalah. Ia melindungi daripada persekitaran yang kotor dan ramuannya yang menyuburkan kulit kepala. Juga menangani punca masalah rambut dengan rumusan serum yang mudah diserap oleh kulit bagi melancarkan pengaliran darah, melindungi daripada kesan daripada faktor persekitaran serta membekalkan khasiat kepada kulit kepala.

Vitamin antioksida seperti vitamin A dan E serta Koenzim Q10 terbukti dapat melindungi rambut daripada kerosakan akibat radikal bebas dan tekanan persekitaran. Bertindak lembut untuk menghasilkan persekitaran yang optimum bagi pertumbuhan rambut.

Formula tanpa bilas memudahkan penggunaannya, malah rambut boleh digayakan mengikut citarasa anda tanpa mengambil masa yang lama. Tidak menyebabkan rambut melekit atau berminyak

Selain untuk melindungi rambut  daripada faktor luaran yang menyebabkan masalah rambut gugur, rambut yang sihat juga perlukan makanan atau zat tertentu untuk kuat dan kelihatan cantik. Apabila pemakanan diambil dengan betul dan berkhasiat, kulit kepala akan jadi sihat dan mampu untuk meggalakkan pertumbuhan rambut sihat.

Supplement yang bagus dari dalaman :

Energizing Soy Protein (ESP)

Protien penting berfungsi menguatkan akar rambut serta menggalakkan pertumbuhan rambut. Kandungan protein yang terkandung didalam ESP juga bagus bagi memperbaiki dan membina sel-sel kulit baru yang lebih sihat. Ianya juga dapat membantu mengatasi masalah rambut bercabang dan rapuh.

Vitalea (multivitamin)

Dilengkapi nutrisi harian dengan 12 vitamin dan 7 mineral penting. Ianya juga membekalkan kandungan zat besi yang cukup. Masalah rambut juga dikaitkan dengan kekurangan zat besi dalam diet seharian.

B Complex.

Biotin adalah salah satu komponen penting untuk rambut. Ianya dapat membantu pertumbuhan rambut yang sihat. Kekurangan Biotin boleh menyebabkan masalah keguguran rambut.  Satu lagi yang penting ialah vitamin B12 iaitu berfungsi membantu menghalang masalah keguguran rambut & melancarkan peredaran darah di kulit kepala.

Sustained Release Vit C

Berfungsi menggalakkan pengeluaran tirosin yang berperanan menguatkan akar rambut agar masalah keguguran rambut dapat dikurangkan.

Testimoni.

Ingin terus membeli Set penjagaan rambut Prosante sila klik:

Ingin membeli Set supplemen untuk penjagaan rambut sila klik :

Jika ada sebarang pertanyaan mengenai Produk Shaklee, bolehlah terus menghubungi Cikta. Cikta merupakan Pengedar sah Shaklee.

Puan Masita Hassan.

Call / sms / WhatsApp :  +6011-28640846

Email : masitahassan86@gmail.com

Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru

Facebook : Masita Hassan

Youtube Channel : Masita Hassan ibuohsemdotcom

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge