Atasi Carpal Tunnel Syndrome Tanpa Pembedahan.

Baru-baru ini Cikta dihubungi oleh seorang pakcik bertanyakan tentang set cadangan untuk masalah Carpal Tunnel Syndrome. Beliau mengadu sering rasa kebas pada bahagian tangan dan jari-jari tangan  Rasa kebas ini akan menjadi lebih ketara terutamanya semasa memandu, semasa memegang objek seperti penyapu, telefon atau pen dan semasa bangun dari tidur. Pakcik ini akan berasa sakit berdenyut pada sendi tangan sehingga ke lengan atas, bahu atau ke tapak tangan dan jari. Kebiasaannya berlaku selepas menggunakan tangan secara berterusan atau menggunakan tangan dengan kuat.

Carpal Tunnel Syndrome ini adalah satu keadaan di mana berlaku tekanan kepada saraf Median (Median Nerve) di pergelangan tangan seseorang. Ianya dua kali ganda lebih risiko berlaku kepada wanita berbanding dengan lelaki dan dalam 80% kes, pesakit berusia lebih daripada 40 tahun. Ianya boleh disebabkan oleh tekanan daripada persekitaran luar tangan atau daripada dalam terowong pergelangan tangan (Carpal Tunnel) itu sendiri.

Kaedah tanpa pembedahan melibatkan:

  • Anduh: mengurangkan pergerakan pada pergelangan tangan akan mengurangkan simptom terutamanya pada waktu malam. Namun alat ini hanya berkesan untuk keadaan Carpal Tunnel Syndrome pada peringkat awal.
  • non-steroidal anti-inlammatory drug (NSAIDs): Kaedah ini menggunakan ubat bagi mengurangkan bengkak, mengurangkan rasa sakit terutamanya mereka yang mengalami kesakitan disebabkan oleh keadaan yang berkaitan dengan pembengkakan bahagian tangan.
  • steroid: Suntikan ubat jenis steroid ke dalam bahagian carpal tunnel boleh mengurangkan kesakitan. Pengambilan steroid secara oral pula mungkin tidak dapat mengurangkan simptom.

Kaedah pembedahan

  • Kaedah ini mungkin terpaksa dilakukan sekiranya simptom tidak dapat dirawat menggunakan cara lain atau simptom terus berlarutan malah bertambah teruk.
  • Pembedahan boleh dilakukan dengan cara endoskop atau dengan membuat pembedahan kecil di bahagian pergelangan tangan.
  • Doktor akan membuat hirisan pada ligamen carpal yang memberi tekanan pada saraf median.

Pesakit yang mengalami simptom tidak teruk boleh mengurangkan rasa sakit dan kebas dengan mengambil lebih banyak masa untuk merehatkan tangan atau membuat pek ais untuk mengurangkan bengkak pada tangan.

Set Cadangan Untuk Kesihatan Sendi.

Omega Guard – Minyak ikan berfungsi sebagai anti radang pada sendi dan saraf. Rasa kebas juga boleh disebabkan oleh masalah sistem saraf yang lemah. Ia juga berfungsi untuk melancarkan aliran darah ke seluruh badan. Omega Guard Shaklee adalah bebas daripada logam berat kerana telah melalui proses penyulingan yang ketat dan terkawal.

Ostematrix – Sangat berkesan untuk membantu proses pengecutan pada otot dan saraf dengan sempurna supaya tekanan darah dapat berjalan dengan lebih lancar. Turut membantu penyerapan kalsium ke dalam badan dan memperkuatkan tulang dan gigi. Ia juga menjaga kekuatan tulang, mengelakkan kejang dan kebas, juga melancarkan pembuangan bahan buangan dalam badan.

BComplex – kebas pada anggota badan merupakan tanda badan kita kekurangan vitamin B12. Jadi, pengambilan vitamin B Complex amat sesuai kerana mengandungi 8 jenis vitamin B termasuk vitamin B12. B Complex Shaklee merupakan kumpulan vitamin B yang paling lengkap.

Vivix Shaklee – sangat bagus untuk membantu memperbaiki sel, menyihatkan sendi, menghapuskan radikal bebas dan memperbaiki sel keperingkat DNA.

  • Membantu memperbaiki sel keperingkat DNA.

Setiap hari, tubuh kita akan mengalami kerosakan DNA dan salah satunya akibat radikal bebas yang menyebabkan proses penuaan berlaku begitu cepat. Vivix Shaklee membantu melambatkan dan melindungi sel tubuh kita sehingga keperingkat DNA dan melambatkan proses tersebut. Ianya juga sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.

  • Memperbaiki tenaga sel.

Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix Shaklee membantu menguatkan sel tubuh.

  • Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dansendi.

Semakin tua, semakin kita rasa sakit di sana dan sini, ingatan juga semakin pudar. Vivix Shaklee membantu mengembalikan keremajaan.

Testimoni.

Untuk membeli set ini secara terus dalam talian (online), sila klik :

Sekiranya Anda berminat atau mempunyai sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee. Bolehlah terus menghubungi Cikta. Cikta merupakan pengedar Shaklee yang sah di Malaysia sejak 2013 lagi.

Puan Masita Hassan.

Call / sms / WhatsApp :  +6011-28640846

Email : masitahassan86@gmail.com

Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru

Facebook : Masita Hassan

Youtube Channel : Masita Hassan ibuohsemdotcom

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge