Atasi Masalah Keputihan Selepas Bersalin Dengan Selamat Dan Berkesan.

Bagi yang tidak pernah mengalami masalah keputihan teruk selepas bersalin mungkin anda beruntung kerana tidak perlu memikirkan masalah ini. Walaupun Nampak remeh tetapi ianya sangat mengganggu kehidupan seharian. Mana tidaknya, asyik nak kena tukar pantyliner selalu. Nak solat pon tidak selesa. Macamana Cikta tahu? Cikta pernah mengalaminya pada tahun 2012 dulu. Selepas melahirkan anak pertama.

Masih ingat lagi, Cikta masa tu mula mengamalkan set menyusu Shaklee kononnya ingin memperbanyakkan susu badan. Tetapi akhirnya masalah keputihan Cikta hilang sedikit demi sedikit lalu kini Cikta bebas daripada masalah itu. Alhamdulillah!

Apa Itu Keputihan?

Keputihan adalah merupakan sejenis cairan lendir yang keluar daripada faraj dan berwarna keputih-putihan dengan sifat-sifat yang pelbagai dan  ianya bergantung kepada punca masalah tersebut.

Adakalanya ianya normal dan tidak mendatangkan sebarang mudharat. Tapi harus diingatkan anda tidak seharusnya membiarkan dan mengabaikannyakerana ada kes yang abnormal dan ianya perlu diberi perhatian yang serious.

Bagi wanita hamil, anda tidak perlu risau sekiranya faraj anda menghasilkan lelehan atau rembesan yang lebih banyak daripada biasa. Itu adalah perkara yang normal. Sebaliknya Anda perlu memberikan perhatian yang lebih serious terhadap kebersihan dan penjagaan faraj untuk mengelakkan masalah keputihan daripada terus melarat.

Jenis-Jenis Keputihan Dan Puncanya

  1. Jernih (Tidak berwarna), tidak berbau dan tidak gatal

Keputihan jenis ini adalah normal dan kebiasaannya berlaku sekitar 2 minggu menjelang haid, sekitar waktu subur dan semasa mengandung. Stress juga boleh menjadi punca kepada keputihan jenis ini.

  1. Berwarna putih, berair dan berbau

Keputihan jenis ini kebiasaannya berasa gatal sekitar faraj dan akan berasa sakit ketika membuang air kecil. Ini adalah berpunca daripada jangkitan sejenis kulat yang dikenali sebagai candida albicans.

  1. Berwarna putih pekat, melekit dan berbau

Keputihan jenis ini pula kebiasaannya berpunca daripada radang pada bahagian serviks dan vagina. Masalah ini turut disebabkan oleh jangkitan candida albicans.

  1. Berwarna coklat dan berair

Kepuliahn jenis ini berpunca daripada masalah pembuluh darah pada serviks atau endometriosis. Warna coklat tersebut boleh disebabkan oleh pendarahan seperti keguguran, haid yang tidak teratur atau luka dalaman.

  1. Berwarna merah muda, cair dan tidak berbau

Situasi ini kebiasaannya terjadi setelah melahirkan anak. Ianya juga mungkin petanda berlaku pendarahan di kawasan pangkal rahim, rahim ataupun faraj. Masalah ini juga boleh disebabkan oleh hormon estrogenyang berlebihan.

  1. Berwarna kelabu dengan garis berdarah serta berbau busuk

Jenis ini jarang berlaku dan ada kemungkinan sebagai petanda awal kanser.

  1. Berwarna kuning kehijauan, gatal, berbau busuk

Jika keputihan yang Anda alami adalah seperti ini dan Anda berasa sakit di sekitar kawasan kemaluan serta mempunyai tanda kemerahan di faraj, anda mungkin terkena jangkitan kuman protozoa trichomonas vaginalis.

  1. Berwarna kuning dan kental

Keputihan jenis ini menyebabkan anda terasa panas dan gatal pada kemaluan serta sakit ketika membuang air kecil. Ianya disebabkan jangkitan nisseria gonorrhoe.

Set Cadangan Keputihan Shaklee.

Mari Cikta kenalkan Anda dengan set cadangan yang terbaik untuk membantu menyelesaikan masalah Anda. Ingat, Cikta tahu kerana Cikta adalah testimoni untuk set ini. Alhamdulillah penderitaan Cikta telah berakhir. Jom Cikta bantu Anda pula.

Alfalfa Complex

Bersifat antikulat kerana kaya dengan klorofil. Juga membantu menstabilkan kandungan asid dalam badan. Alfalfa juga membantu menyelesaikan masalah faraj yang longgar kerana ianya berfungsi seperti kacip fatimah. Alfalfa juga bertindak sebagai agen detox dalam badan yang membuang angin dan toksik.

Garlic Complex

Bahan yang dinamakan alicin dalam garlic bertindak sebagai antibiotik secara semulajadi dan antikulat. Ianya boleh memusnahkan bakteria penyebab keputihan. Garlic boleh membantu masalah keputihan pada wanita hamil kerana wanita hamil tidak disarankan untuk mengambil alfalfa. Garlic boleh mengurangkan masalah gatal dan meningkatkan system imun.

Sustained Release Vita C

Meningkatkan sistem imun. Ianya dapat membantu sel darah putih melawan bakteria dan kuman. Juga menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan simptom kegatalan.

Anda WAJIB berikhtiar segera untuk merawat  masalah keputihan ini sebelum ianya menjadi teruk dan lebih buruk boleh menjadi punca kepada masalah rumahtangga. Nauzubillahhiminzalik!

Testimoni.

 

Untuk membeli Set cadangan ini boleh klik disini :

Sekiranya Anda berminat atau mempunyai sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee. Bolehlah terus menghubungi Cikta. Cikta merupakan pengedar Shaklee yang sah di Malaysia sejak 2013 lagi.

Puan Masita Hassan.

Call / sms / WhatsApp :  +6011-28640846

Email : masitahassan86@gmail.com

Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru

Facebook : Masita Hassan

Youtube Channel : Masita Hassan ibuohsemdotcomYou may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge