Atasi Masalah Perut Boroi Dengan Selamat Dan Berkesan.

Perut boroi, buncit ataupun ‘belly- fat’ dikaitkan dengan keadaan yang menyenangkan hati tapi adakalanya perut boroi ini menjadi masalah besar yang membuatkan seseorang menjadi kurang berkeyakinan diri untuk berhadapan dengan orang lain.

So entry kali ini Cikta ingin membantu mereka yang mempunyai masalah perut boroi dan buncit ini untuk mengurangkan atau menghilangkan perut yang mara kehadapan itu.

Punca Perut Boroi Atau Buncit.

Antara yang menjadi punca ataupun sebab mengapa perut menjadi boroi atau buncit adalah seperti:

 1. Diet pemakanan yang tidak seimbang.

Iaitu mengamalkan pengambilan gula dan karbohidrat yang tinggi indeks glisemiknya. Minuman berkabonat juga menjadi penyumbang faktor perut buncit.

Makanan seperti ini akan meningkatkan paras insulin dalam darah iaitu menyebabkan lemak terkumpul didalam abdomen. Insulin adalah hormon yang meransang pengumpulan lemak berlebihan dan menyebabkan perut menjadi boroi atau buncit.

Selalunya ianya juga berkait rapat dengan masalah kolesterol berlebihan atau tinggi.

 1. Tabiat yang tidak sihat seperti selepas makan terus tidur.

Ini adalah kerana proses penghadaman menjadi tidak sempurna berlaku ketika tidur dan menyebabkan glukosa yang terhasil daripada proses penghadaman disimpan dalam abdomen.

Jika hendak tidur anda digalakkan menunggu sekurang-kurangnya selepas 2 jam makan sebelum tidur.

 1. Minuman Alkohol

Ianya memang boleh menganggu enzim dan metabolisma dalam hati yang mana ianya boleh menyebabkan pengumpulan lemak di dalam hati. Ianya amat berbahaya.

 1. Stress ataupun tekanan.

Ini adalah kerana salah satu hormon dalam badan iaitu kortisolnya akan meningkat dan memberi kesan dengan menurunkan hormon testosteron, thyroid dan hormon tumbesaran.

 1. Merokok selepas makan.

Ianya boleh menyebabkan proses penghadaman terganggu. Ini kerana perut akan mudah kembung dan perut akan menjadi boroi atau buncit.

 1. Faktor penuaan

Iaitu paras hormon untuk wanita dan lelaki semakin menurun. Hormon estrogen semakin rendah akan menyebabkan menopaus. Begitu juga dengan lelaki apabila hormon testosterone menurun dan akan menyebabkan andropaus serta mudah mendapat masalah perut buncit.

 1. Gaya hidup yang tidak sihat.

Tidak aktif beriadah ataupun bersukan memang akan menjadi faktor penyumbang paling tinggi untuk masalah perut yang buncit. Oleh itu aktiviti beriadah amat penting untuk mengekalkan kesihatan yang optimum.

Jika kita lihat daripada punca atau factor menyumbang kepada perut boroi ini, dapat kita lihat ada actor yang mungkin boleh dikawal seperti amalan dan pemakanan. Tetapi ada juga yang diluar kawalan kita seperti ketidakseimbangan hormon.

Jadi antara alternative yang boleh kita ambil untuk mengurangkan masalah perut boroi ini adalah melalui pengambilan supplement atau vitamin yang berkaitan.

Set Cadangan Untuk Masalah Perut Buncit.

Berikut adalah cadangan supplement yang anda perlukan untuk bantu menghilangkan boroi:

Sumber Protein : Cinch Shake Mix & ESP

 • untuk membantu memelihara otot dan mengelakkan muscle tear (kecederaan otot) selepas aktiviti senaman. Juga memberi rasa kenyang dan tenaga yang berpanjangan.

Lemak dan Kolestrol : OmegaGuard & Lecithin

 • Membantu mengasingkan dan membakar lemak serta menurunkan kadar kolestrol untuk kesihatan yang optimum.

Detox : Alfalfa & Herblax

 • Membantu mengeluarkan toksin dan lemak yang sudah diasingkan dan dipecahkan keluar dari tubuh

Metabolisme : Cinch Energy Tea Mix

 • Membantu meingkatkan metabolisme tubuh ketahap yang paling optima.

Nutrisi Lengkap : Vitalea Iron Formula

 • Sebagai multivitamin yang membantu melengkapkan kekurangan nutrisi dalam pemakanan seharian juga meningkatkan kecerdasan dan kesihatan badan.

Testimoni.

Ingin terus membeli Set Cadangan Yang Paling Optimum ini sila klik :

Untuk sebarang pertanyaan mengenai Set Cadangan ini anda boleh menghubungi Cikta. Cikta merupakan pengedar Shaklee yang sah semenjak 2013 lagi.

Puan Masita Hassan.

Call / sms / WhatsApp :  +6011-28640846

Email : masitahassan86@gmail.com

Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru

Facebook : Masita Hassan

Youtube Channel : Masita Hassan ibuohsemdotcom

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge