Bahaya Penyakit Gout Dan Cara Merawatnya.

Penyakit Gout bukanlah sesuatu yang asing bagi kita di Malaysia ini. Ramai yang telah menderita kerananya. Penyakit gout ini sangat berkait rapat dengan corak pemakanan kita. Silap sahaja makan, pasti menyeret kaki menahan sakit. Mari kita ambil tahu serba sedikit tentang apakah yang dinamakan penyakit gout.

Apakah itu Gout?

Penyakit Gout adalah sejenis bentuk artritis yang disebabkan oleh pengumpulan hablur-hablur asid urik pada sendi-sendi. Penyakit gout ini sangat menyakitkan dan dalam kebanyakkan kes, hanya menjejaskan satu sendi (monoartritis), khususnya ibu jari kaki pesakit sahaja.

Istilah gout adalah berasal daripada perkataan daripada bahasa latin, “gutta” yang membawa maksud ‘setitis’ disebabkan kepercayaan ketika itu bahawa gout diakibatkan oleh titis humor-humor yang mengerikan dan yang mungkin berkait rapat dengan ketul-ketul mendapan urat.

Peringkat-peringkat Gout.

Marilah kita menambah ilmu tentang peringkat-peringkat perkembangan gout yang sangat mengeri dan menyakitkan

 • Peringkat Pertama: Darah Yang Pekat, Gelap, dan Mengalir Dengan Perlahan
 • Peringkat Kedua: Kerap Rasa Letih dan Lesu. Kualiti Tidur Yang Tidak Bagus.
 • Peringkat Ketiga: Lemah Tenaga Batin atau Mati Pucuk. Persembahan Tidak Tahan Lama
 • Peringkat Keempat: Serangan Gout pada Ibu Jari Kaki atau Buku Lali
 • Peringkat Kelima: Serangan Gout Mula Merebak ke Lutut dan Tangan
 • Peringkat Keenam: Jari-jari Mula Mengeras dan Bengkok
 • Peringkat Ketujuh: Tofi Mula Menonjol Di Permukaan Kulit atau Bintik-bintik Kutikel Halus Muncul Di Sekeliling Cubing Telinga
 • Peringkat Kelapan: Masalah Buah Pinggang, Pertumbuhan Batu Karang, Tekanan Darah Tinggi, dan lain-lain Penyakit Sekunder.
 • Peringkat Kesembilan: Peringkat Terakhir?

Adakah anda akan memilih untuk membiarkan sahaja penyakit gout ini berlaku peringkat demi peringkat kepada diri anda dan orang tersayang?

Melegakan Kesakitan Akibat Gout.

Peredaran darah di sekitar sendi yang tidak dapat bergerak boleh cuba diperbaiki dengan mandi air suam. Ini dapat membantu melegakan bengkak dan mengurangkan penghabluran asid urik. Pastikan kawasan itu kering sebelum mengenakan pakaian.

Pendekatan untuk merawat bengkak dan keradangan biasa adalah dengan menggunakan pek ais. Bagaimanapun, oleh sebab penghabluran asid urik dipercepat oleh suhu rendah, penggunaan pek ais hanya akan memburukkan keadaan ini. Oleh itu, seseorang harus membuat sebaliknya dan merawat gout dengan kehangatan.

Rawatan Tradisional Gout.

 1. Rebus kulit kentang dengan air untuk menjadikannya ekstrak kulit kentang. Minum air rebusan itu @ ekstrak kulit kentang.
 2. Ambil anak pokok durian beserta akarnya sekali (Biji buah durian juga boleh digunakan sebagai ganti anak pokok durian dan akarnya bagi menyelamatkan pokok-pokok durian sedunia). Kemudian rebuskannya (buat sup) bersama dengan kaki ayam (bukan ayam kampung). Sup itu diminum dan kaki ayam itu dimakan. Cara tradisional ini adalah antara cara yang paling berkesan dalam merawat penyakit gout.
 3. Ambil beberapa helai daun pandan dan rebuskanya.Minum air rebusan tersebut.Amalkan 2 kali seminggu.

sumber : https://ms.wikipedia.org

Set Cadangan Untuk Masalah Gout

Sebelum Cikta menerangkan dengan lebih lanjut tentang Set cadangan untuk masalah gout ini. Anda boleh la menonton video dibawah ini :

Vivix Shaklee Bagus Untuk Penyakit Gout.

Dan sekiranya Anda Ingin berikhtiar dengan cara yang lebih mujarab, Anda boleh mendapatkan Vivix Shaklee . Ramai yang telah berpuas hati. Ada yang jika dahulunya tidak boleh tersalah makan, gout mudah menyerang tetapi Alhamdulillah berkat berikhtiar dan istiqamah dengan Vivix Shaklee keadaan kesihatan semakin baik dan gout semakin pulih.

Testimoni Vivix Shaklee

Sekiranya Anda ingin sihat seperti sediakala dan bebas daripada penyakit gout sebelum bacaan asid uric anda semakin meningkat , Anda boleh mencuba Vivix Shaklee dan merasai sendiri kebaikannya

Untuk Terus Membeli Vivix Shaklee sila klik :

Untuk keterangan lanjut boleh terus menghubungi Cikta Konsultasi ekslusif secara percuma untuk kesan yang optimum akan diberikan khas kepada Anda. In shaa Allah!

Puan Masita Hassan.

Call / sms / WhatsApp :  +6011-28640846

Email : masitahassan86@gmail.com

Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru

Facebook : Masita Hassan

Youtube Channel : Masita Hassan ibuohsemdotcom

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge