Cara Merawat Hidung Berdarah Dengan Mudah Secara Semulajadi.

Hidung berdarah bukan sesuatu yang menyenangkan, mungkin ramai yang mengalami masalah hidung berdarah ini tanpa mengetahui sebab yang kukuh. Dan hanya membiarkan sahaja masalah ini. Jom ambil tahu.

Punca Hidung Berdarah.

Hidung berdarah kebiasaannya berlaku apabila seseorang mengalami trauma (luaran atau dalaman), hidung tidak tahan dengan cuaca sejuk, keradangan pada salur pernafasan akibat sering memicit dan ketidakupayaan darah untuk membeku ini mungkin diakibatkan oleh pengambilan ubat contohnya warfarin.

Hidung berdarah juga boleh terjadi disebabkan oleh penyakit pada organ hati, salur darah yang tidak normal seperti punyai sel kanser atau juga mungkin kerana masalah tekanan darah tinggi.

Jenis Hidung Berdarah.

Di bahagi kepada 2 kategori iaitu:

 1. Anterior – Kekerapannya sehingga 90%. Pendarahan akan bermula daripada bahagian hadapan hidung. Ianya tidak sukar untuk di kawal.
 2. Posterior – Sering terjadi pada golongan dewasa atau berusia. Pendarahan akan bermula daripada salur darah arteri, ianya berada dibahagian belakang hidung. Lebih sukar untuk di kawal dan perlu di rujuk ke hospital dengan kadar segera.

`Apabila berlaku, kemungkinan besar pesakit akan berasa pening, kepala pusing, keliru, pitam atau pengsan. Darah kebiasaannya akan keluar daripada satu rongga hidung sahaja dan bukan daripada kedua-dua belah hidung.

Tips Yang Perlu Dilakukan Jika Ianya Berlaku.

Perkara yang perlu dibuat apabila hidung berdarah.

 1. Cuba bawa bertenang
 2. Duduk dengan posisi tegak
 3. Sandarkan kepala ke hadapan. Ini kerana, jika kebelakang boleh menyebabkan tertelan darah.
 4. Cuba picit hidung yang berdarah menggunakan ibu jari selama 10 minit.
 5. Ludah atau buangkan semua darah yang ada di dalam mulut.

Perkara yang perlu dibuat apabila pendarahan telah berhenti

 1. Cuba elakkan radang pada hidung contohnya bersin selama 24 jam.
 2. Cuba elakkan keadaan persekitaran yang sejuk dan kering.

Sekiranya pendarahan hidung berlaku secara berterusan, ianya perlu dirujuk terus ke hospital kerana dikhuatiri mungkin menyebabkan kes-kes yang lebih serius.

Cara Mencegah Atau Mengatasi Hidung Berdarah.

Hidung berdarah mungkin boleh berlaku disebabkan masalah sinus dan resdung yang tidak dirawat dengan baik. Beberapa nutrisi diperlukan untuk mencegah dan mengurangkan masalah hidung berdarah.

 1. Pottasium

 

Penting untuk regulasi bendalir dalam badan kita. Tanpa pottasium kita boleh mengalami dehidrasi pada sel, termasuk pada tisu di bahagian hidung. Untuk pengetahuan semua tubuh kita memerlukan sehingga 2000mg pottasium untuk mencegah masalah dehidrasi.

Sumber potassium boleh didapati dengan mengamalkan makanan seperti pisang, avocado dan tomato.

 1. Vitamin C

Sangat penting untuk mencegah hidung berdarah kerana ianya punyai fungsi pembekuan darah dan menghalang tisu daripada mudah berdarah. Vitamin C membantu meransang kolagen oleh itu ianya dapat menguatkan sel dan tisu termasuk pada salur darah hidung.

Anda disarankan untuk mengamalkan makan buah-buahan yang kaya dengan vitamin C atau boleh juga dapatkannya melalui suplemen.

 1. Zat besi

Kekurangan zat besi kadangkala menyebabkan anemia. Keadaan ini selalunya menyebabkan kesan lebam pada tubuh akibat darah hilang dengan banyak apabila hidung berdarah.

Anda digalakkan makan sumber zat besi seperti daripada daging, makanan laut, bijirin gandum dan suplemen.

Kebanyakan situasi hidung berdarah disebabkan oleh cuaca sejuk dan kering. Jadi itu, anda mestilah sentiasa melembabkan kawasan se keliling dan cuba untuk elakkan berasa sejuk secara berlebihan. Elakkan juga daripada memicit hidung dengan kerap dan kasar.

Set Shaklee Yang Dicadangkan.

 

Performance Drink untuk mengandungi pottasium. Mengelakkan masalah dehydrated.

Vitamin C untuk menguatkan saluran darah kita yang disokong dengan kapilari-kapilari. Kekurangan Vitamin C membawa kepada gejala skurvi. Iaitu pendarahan pada hidung, gusi serta lebam-lebam di badan.

Vitalea merupakan multivitamin yang terkandung zink didalamnya. membantu untuk menghasilkan sel-sel baru dalam badan kita. Selain itu, zink bertindak untuk merawat ataupun baikpulih bahagian yang terluka

Untuk terus membeli set ini sila klik :

Untuk sebarang pertanyaan tentang produk Shaklee bolehlah terus menghubungi Cikta. Cikta merupakan pengedar Shaklee yang sah sejak tahun 2013.

Puan Masita Hassan.

Call / sms / WhatsApp :  +6011-28640846

Email : masitahassan86@gmail.com

Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru

Facebook : Masita Hassan

Youtube Channel : Masita Hassan ibuohsemdotcom

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge