Cara Untuk Berjaya Dalam Penyusuan Susu Ibu Dengan Mudah Dan Selamat Serta Pengalaman Sendiri

Hari ini pagi-pagi lagi Cikta ada terbaca dalam satu group ni. Soalan seorang ibu yang sedang hamil anak pertama. Soalannya berbunyi begini ” Apa botol dan susu yang sesuai untuk newborn. Nak buat backup incase susu badan tiada. “ Cikta jadi terkesima dengan soalan itu. Actually itulah mentality Cikta 6tahun yang lepas semasa hamil anak pertama iaitu Umar. Seriously Cikta ada beli banyak botol kononnya untuk backup kalau susu badan tiada. Malangnya apa yang Cikta fikirkan itulah yang terjadi. Sehinggakan Cikta gagal menyusukan Umar secara direct feeding. Hanya dapat 4bulan itu pun Cikta pam dan masukkan kedalam botol susu. Tetapi Alhamdulillah lepas Cikta tukar mindset Cikta, anak kedua iaitu Zulaikha dan anak ketiga Cikta iaitu Emir berjaya Cikta susukan sepenuhnya tanpa susu formula. Alhamdulillah!

So Cikta nak berkongsi sedikit ilmu tentang penyusuan semoga ianya bermanfaat untuk semua. Terutamanya untuk ibu yang memang betul-betul ingin menyusukan baby sehingga 6bulan atau 2tahun.

Ubah Mindset

Pertama yang harus kita ubah adalah mindset. Apa yang kita fikir itu yang akan terjadi. Allah bersama sangkaan hambanya. Allah tak kejam. Takkanlah dah diberi ibu mengandungkan bayi 9bulan 10hari tiba-tiba tak diberiNYA menyusukan. Kita kena always berfikiran positive yang kita mampu walaupun mungkin ada halangan seperti puting tenggelam (inverted nipple), susu tak banyak, baby meragam dan sebagainya.

Bercampur Dengan Mereka Yang Telah Berjaya Menyusukan

Always fikir kita mampu memenuhi hak baby kita iaitu mendapatkan susu atau makanan yang terbaik untuk tumbesaran mereka yang sempurna. Always cari gali ilmu tentang penyusuan. Ya, banyak sumber rujukan yang boleh menjadi bahan rujukan kita. Dan always ingat jangan jadikan orang yang gagal menyusukan anak mereka sebagai rujukan kita. Memang confirm kita akan gagal seperti mereka.

Cari Gali Ilmu Penyusuan

Tanpa ilmu memang kita agak sukar untuk meneruskan perjuangan menyusukan anak kita. Kecuali kita memang jenis yang senang dan memang rezeki dapat menyusukan dengan mudah. Tapi tidak bermakna yang melalui saat sukar ini akan gagal. Cikta dah buktikan dengan ilmu Cikta dapat memberi hak anak-anak Cikta walaupun masa anak pertama Cikta gagal.

Sebenarnya dalam tips untuk berjaya menyusukan anak paling asas adalah konsep ‘demand dan supply’. ‘Demand And Supply’ adalah Konsep Permintaan dan Bekalan. The more demand, the more milk will be supplied. Semakin kerap payudara kita dirangsang (bayi menyusu atau payudara dipam), semakin banyaklah susu yang akan dihasilkan. Jadi, yakinlah bahawa susu badan yang dihasilkan itu cukup untuk anak kita.

Saiz Perut Bayi

kredit to Fabulousmom.net

Kalau mengikut saiz perut bayi diatas susu kita cukup untuk memenuhi keperluan bayi. Jadi kenapa kita perlu risau jika susu yang terhasil tidak nampak banyak? Yang penting bukan banyak mana susu yang terhasil tetapi banyak mana keperluan bayi kita. Jelas?

” Anak menangis sahaja bila diletakkan, tak cukup susu agaknya. Tak kenyang”

Ini adalah ayat yang paling seram bagi ibu-ibu yang berazam untuk memberi hak simanja. Bukan senang untuk menjawab kata-kata ini jika tiada atau kurangnya ilmu penyusuan. Lagi-lagi kalau ianya datang dari orang yang terdekat dan lebih berusia. Tetapi jangan risau, mulalah cari gali ilmu penyusuan anda sekarang.

Set Penyusuan dan Berpantang Shaklee Yang Membantu Ibu Lebih Cergas

Supplements Shaklee memang selamat di ambil pada peringkat sebelum, semasa dan selepas hamil. Ianya mesra penyusuan. dan kami sebagai pengedar Shaklee memang menyokong 100% dan sepenuhnya penyusuan susu ibu. Ini jugalah set yang membuatkan Cikta jatuh cinta dengan rangkaian produk Shaklee. Alhamdulillah sehingga sekarang Emir iaitu anak ketiga Cikta masih sepenuhnya menyusu badan tanpa bantuan atau campur dengan susu formula. Kalau Cikta boleh, Anda juga boleh!

Kesan utama yang Cikta rasa setelah mengambil SET PENYUSUAN DAN BERPANTANG SHAKLEE ini ialah:
  • Badan rasa lebih bertenaga dan bersemangat. Ibu-ibu yang menyusukan tahu betapa lemaunya badan dalalm tempoh penyusuan. Anak menyusu 2tahun, takkanlah 2tahun nak layan lemau tu kan?
  • Mood pun lebih stabil. Cikta ingat macamana swing mood lepas lahirkan anak 1st dulu. sekarang tak lagi. Lebih relax.
  • Rasa lebih positif dan tidak mudah stress dan mudah menangani masalah dengan baik dan tenang
  • Tidak mengalami masalah kurang darah macam masa Cikta lahirkan anak pertama dulu dan tekanan darah lebih stabil
  • Membantu melancarkan sistem perkumuhan dengan lebih lancar terutama apabila consume cukup air dalam sehari. Jadi tak adalah rasa trauma nak membuang air besar selepas melahirkan dan dalam berpantang.
  • Sistem imun yang tinggi, tak mudah jatuh sakit dan mudah recover jika sakit.
  • Berat badan boleh dikawal. Masa menyusu ini memang kalau tak kawal berat badan senang naik, mana taknya asyik lapar sahaja. Tapi bila consume set ni, alhamdulillah terkawal.
  • Kulit lebih Flawless dan tidak kusam.

Untuk membeli Set Penyusuan dan Berpantang Shaklee ini, sila klik:

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang produk Shaklee, boleh terus menghubungi Cikta. Cikta merupakan pengguna dan pengedar Shaklee daripada tahun 2013 lagi.

Puan Masita Hassan.

Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258

Email : masitahassan86@gmail.com

Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru

Facebook : Masita Hassan

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge