Simptom Gerd Dan Cara Mengatasi Masalah Gerd Dengan berkesan

Anda mengalami masalah Gerd? Apa itu Gerd? Jom Cikta kongsikan serba sedikit yang Cikta tahu mengenai masalah Gerd ni. Semoga info ini memberi manfaat kepada anda semua. In shaa Allah!

GERD ITU APA?

GERD adalah singakatan bagi Gastro-Esophageal Reflux Disease. Ianya juga dikenali sebagai refluks gastroesofageal.

Dalam perut kita ada asid untuk membantu dalam proses pencernaan makanan. Jika kita tak makan, asid akan menghakis dinding perut. Gerd ini dimana keadaan asid yang berlebihan dalam perut akan melimpah ke esofagus iaitu saluran makanan. Antara perut dan esofagus, terdapat satu injap yang menghalang asid atau makanan dalam perut melimpah semula ke esofagus. Jika berlaku, refluks asid berlaku dari perut ke esofagus, ianya menunjukkan bahawa injap tersebut menjadi lemah. Disebabkan itu, kita mungkin mengalami pedih ulu hati.

SIMPTOM-SIMPTOM GERD

Simptop-simptomnya adalah seperti :

  • Terdapat rasa tidak selesa pada ulu hati. Anda akan merasa panas pada bahagian dada, dari pembukaan perut naik ke bahagian leher dan tekak. Ketika ini berlaku, secara automatiknya anda akan mengusap dada dengan tangan.
  • Cenderung untuk rasa mual. Pada peringkat ini, satu cecair berasid akan naik ke tekak dan rasa masam asid ini akan membuatkan anda mahu muntah.
  • Sakit dada yang keterlaluan. Ia adalah umpama terdapat sengatan pada dada dan menyebabkan rasa sakit yang agak teruk.
  • Kerap sendawa kerana angin yang ditolak dari perut ke kerongkong.
  • Batuk berterusan yang menyebabkan anda kehilangan suara (serak).
  • Rasa sebu perut kerana angin berkumpul di dalamnya.

Mereka menderita GERD disarankan untuk mengelakkan beberapa jenis makanan dan minuman seperti minuman alkohol, minuman berkafein, minuman berkarbonat, coklat, buah-buahan sitrus, makanan berlemak atau bergoreng, makanan pedas dan makanan berasaskan tomato seperti sos tomato, spaghetti dan lain-lain.

BOLEHKAH GERD DIRAWAT?

Para pengamal perubatan mungin akan mencadangkan mereka yang menderita GERD untuk mengamalkan antasid yang boleh dibeli di farmasi bertujuan meneutralkan asid perut atau berfungsi membantu otot mengosongkan perut anda. Sekiranya kondisi GERD anda semakin serius, pembedahan laparoskopik mungkin terpaksa dilakukan.

Mari Cikta cadangkan alternatif lain mengurangkan simptom-simptom GERD semestinya dengan supplementShaklee yang bersesuaian.

Peppermint Ginger Plus

Peppermint Ginger Plus ini mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk memberikan rasa yang nyaman dan melegakan. Peppermint Ginger Plus boleh diambil secara telan begitu saja atau boleh juga dihancurkan dan dicampur dengan air panas dan diminum sebagai minuman herba semulajadi yang menyegarkan.

Energizing Soy Protein (ESP)

Energizing Soy Protein (ESP) ini berfungsi untuk membantu meneutralkan asid dalam perut kerana protein bersifat alkali. Ianya mengandungi 20 jenis asid amino lengkap yang dapat membantu membina sel-sel baru dan menggantikan sel-sel yang lama yang rosak akibat hakisan asid pada perut semasa prose pencernaan.

Ostematrix

Ostematrix ini lengkap dengan magnesium, kalsium dan vitamin D yang bersifat alkali membantu mengurangkan keasidan dalam perut. Ostematrix berfungsi untuk membantu mengurangkan rasa pedih ulu hati dengan cara meneutralkan asid yang memasuki esofagus.

BComplex

BComplex berfungsi membantu dalam proses sintesis DNA, menguruskan tekanan dan membina tenaga dalam proses metabolisma. Bcomplex ini mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan bagi menggantikan nutris vitamin B yang hilang disebabkan oleh tekanan dalam kehidupan seharian.

TESTIMONI UNTUK SET GERD SHAKLEE

Jika anda mengambil keputusan untuk berikhtiar dengan Set Gerd Shaklee ini anda boleh terus menghubungi Cikta dengan kadar segera. In shaa Allah Anda akan berpuas hati dengan konsultasi yang akan Cikta berikan.

Puan Masita Hassan.

Call / sms / WhatsApp :  +6011-28640846

Email : masitahassan86@gmail.com

Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru

Facebook : Masita Hassan

Youtube Channel : Masita Hassan ibuohsemdotcom

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge