Tanda-tanda Katarak Dan Bolehkah Katarak dirawat Tanpa Pembedahan

Katarak adalah merupakan salah satu masalah yang selalu terjadi pada mata.  Secara mudahnya, katarak merupakan selaput yang tumbuh pada lensa mata dan ianya boleh menyebabkan pandangan seseorang itu menjadi terganggu. Kehadiran selaput pada lensa mata ini akan menyebabkan cahaya terhalang untuk memasuki mata.

Penglihatan Akan Menjadi Kabur Apabila Katarak Berlaku

Masalah katarak ini biasanya terjadi secara perlahan-lahan dan ianya tidak menyakitkan mata. Dan apabila selaput terbentuk, jumlah cahaya yang dapat masuk ke dalam mata menjadi berkurangan sehingga menyebabkan penglihatan menjadi kabur.

Pada peringkat awal kehadiran katarak, ianya mungkin tidak disedari. Namun lama-kelamaan, akan menjadi semakin membesar sehingga menyebabkan penglihatan semakin terganggu.

Penyebab Katarak

Faktor usia adalah dikaitkan sebagai penyebab utama katarak. Dikatakan mereka yang berusia 60 tahun dan ke atas mempunyai risiko yang tinggi untuk mengalami masalah katarak. Selain daripada usia, terdapat beberapa faktor lain seperti:-

  • Masalah kencing manis atau diabetes
  • Mereka yang pernah mengalami masalah trauma atau cedera pada bahagian mata
  • Faktor genetik atau keturunan
  • Mata sering terkena cahaya matahari secara berterusan tanpa perlindungan
  • Mata yang mengalami radiasi secara terus-menerus serta radikal bebas.

Tanda-tanda dan Gejala Katarak

Tanda-tanda katarak berlaku pada mata adalah seperti berikut :-

Rawatan Untuk Katarak Mata Tanpa Pembedahan

Rawatan pembedahan katarak adalah bertujuan untuk mengganti kanta mata sering dicadangkan untuk mereka yang mengalami masalah katarak. Walaubagaimanapun sekiranya masalah katarak ini tidak serius, pembedahan tidak diperlukan dijalankan. Pesakit hanya perlu memakai cermin mata yang bersesuaian dan perlu menjaga kesihatan mata. Pemanduan pada waktu malam juga perlu dielakkan. Sekiranya masalah penglihatan semakin kabur, pesakit perlu segera berjumpa doktor untuk rawatan selanjutnya.

Vivix Shaklee Dan Carotomax Bantu Masalah Katarak

Vivix Shaklee adalah suplemen terbaik untuk pesakit katarak kerana ianya tinggi kandungan antioksidan dan Resveratrol yang terbukti secara klinikal dapat memperbaiki sel sehingga ke peringkat DNA.

Resveratrol di dalam Vivix membantu mengurangkan inflamasi dan anti radang yang sangat baik untuk mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh radikal bebas yang menyebabkan mata dan penglihatan tidak dapat berfungsi dengan baik.

Carotomax merupakan suplemen yang kaya dengan Vitamin A dan Beta Kerotina yang merupakan antioksidan untuk kesihatan mata.  Mereka yang ada masalah katarak.juga perlukan Vitamin A untuk sembuh dengan lebih cepat.

Dengan mengamalkan supplemen Vivix Shaklee dan carotomax ada yang sembuh daripada masalah katarak tanpa perlu pembedahan.

 

SABARIAH ABDUL RAHMAN

[DAH TAK PERLU PEMBEDAHAN KATARAK SELEPAS AMALKAN VIVIX DAN CAROTOMAX]

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya Sabariah Binti Abdul Rahman, berusia 74 tahun. Saya baru menjalani pembedahan katarak mata kanan pada 8 Disember 2016 yang lalu. Pembedahan mata kiri pula dijadualkan pada 9 Januari 2017.

Selepas pembedahan pertama, saya mengambil Vivix dan Carotomax secara megadose bagi tujuan pemulihan. Namun kesan lain yang saya dapat selepas pengambilan secara megadose itu, saya tidak lagi perlu menjalani pembedahan untuk mata kiri kerana didapati mata semakin sihat.

Lebih menggembirakan, selepas sebulan dibedah, sewaktu pemeriksaan susulan di Pusat Katarak MAIWP, didapati power kedua-dua mata saya semakin menurun dengan banyak.

Alhamdulillah, saya kini masih dalam proses pemulihan disebabkan faktor umur yang semakin meningkat. Saya juga masih meneruskan pengambilan suplemen lain untuk kesihatan yang lebih optimum.

Kalau nak cuba turunkan power mata anda, tak salah mencuba sesuatu yang baik dan mempunyai kajian seperti di Shaklee.

Terima kasih.

Jika anda mengambil keputusan untuk berikhtiar dengan supplement Shaklee anda boleh membeli dengan mudah iaitu hanya KLIK gambar di bawah

Atau anda boleh menghubungi saya Untuk mendaftarkan keahlian dan mendapatkan harga yang jimat dan eksklusif hanya untuk ahli. Jangan risau saya adalah ahli Shaklee yang aktif sejak 2013 lagi. Saya akan memberikan consultation yang premium secara percuma. Anda akan dapat info bagaimana cara yang betul mengamalkan supplement Shaklee ini.

Puan Masita Hassan.

Call / sms / WhatsApp :  +6011-28640846

Email : masitahassan86@gmail.com

Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru

Facebook : Masita Hassan

Youtube Channel : Masita Hassan ibuohsemdotcom

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge