Tips Dan Petua Atasi Masalah Keguguran Rambut Dengan Mudah Serta Berkesan

Masalah rambut berkelemumur, bercabang, rosak dan gugur adalah masalah biasa tak kira lelaki ataupun perempuan. Kadang tu masalah ini nampak remeh tetapi mampu mengurangkan keyakinan seseorang, terutamanya kaum lelaki. Perempuan boleh lagi tutup dengan tudung kan? Tapi itu pun memang membuatkan kita tak selesa. Mana tidak dengan rasa gatalnya didalam tudung, lepas tu bila sikat penuh sikat dengan rambut yang gugur. Risau kan?

Jangan risau kepada sesiapa yang masih mencari solusi untuk masalah rambut gugur ini. Shaklee ada menyediakan set cadangan untuk menyelesaikan masalah anda.

Shaklee bukan sahaja produce makanan tambahan atau supplemen saja, malah untuk penjagaan rambut dan muka juga tidak diabaikan. Untuk pengetahuan semua, bahan kandungan di dalam set penjagaan rambut ini bebas dari bahan kimia berbahaya & merupakan formulasi terbaik dan memberikan kesihatan yang baik untuk rambut anda. Shaklee menyediakan ‘makanan tambahan’ yang baik untuk rambut kita. Jangan ingat kita saja perlu makanan yang baik , rambut pun perlu juga tau!

Punca Masalah Rambut Gugur

Apabila kulit kepala tidak sihat, mungkin akan menyebabkan masalah rambut gugur terlalu banyak, biasanya hingga menyebabkan botak. OH NO!

Jom berkenalan dengan punca-puncanya :

  • Tekanan / stress

  • Ketidakseimbangan hormon baik wanita mahupun lelaki
  • Kekurangan vitamin
  • Mewarnakan rambut, rebonding atau melunturkan rambut ( bahaya bagi mereka yang suka warnakan rambut )
  • Demam yang teruk (akibat suhu badan yang tinggi dan panas tetapi kebiasaannya rambut kembali normal apabila demam telah surut )
  • Pelbagai ubat-ubatan dimakan ( bukan supplement)
  • Kekurangan Protein dalam badan.
  • Melahirkan anak ( Kebiasaannya ibu yang baru melahirkan sangat mudah mengalami masalah keguguran rambut tetapi ianya akan kembali normal selepas 6 hingga 12 bulan )
  • Menghidapi penyakit yang serius ( perlu berjumpa doktor sekiranya masih belum baik )

Petua Miliki Kulit Kepala Dan Rambut Sihat

Selain daripada rawatan moden mungkin petua-petua mudah seperti dibawah memberikan manfaat untuk anda cuba.

1. Limau purut hilangkan kelemumur.

Kelemumur menyebabkan kulit kepala rasa gatal dan tidak selesa. Untuk menghilangkan masalah kelemumur dan kegatalan anda boleh mengambil 2biji limau purut kemudian dibelah dua. Picit dan gosok limau tersebut dikulit kepala secara rata. Mungkin akan terasa sedikit pedih ya terutama jika kulit kepala anda terluka akibat digaru. Selepas 5-10 minit, bilas bersih. Lakukan selang sehari sehingga kulit kepala anda rasa segar dan kelemumur kurang serta hilang.

2. Santan Kelapa Hitamkan Rambut.

Cara dia mudah sahaja, perah kelapa menjadi santan. Sapu rata santan pada seluruh rambut anda kemudian balut rambut dan kepala. Biarlan selama 15-20minit. Selepas itu, cuci hingga bersih. Anda akan puas hati dengan hasilnya jika kerap kali anda cuba petua ini. Santan bukan sahaja boleh menghitamkan rambut sahaja tau malah menyubur dan menyejukkan kulit kepala.

3. Lidah Buaya atau Aloevera Menguatkan rambut.

Lidah buaya atau aloevera memang terkenal dengan khasiatnya dalam bidang kecantikan dan kesihatan. Salah satu khasiatnya ialah merawat masalah rambut gugur. Cara mudah petua ini ialah keluartkan lendirnya dan sapu dikeseluruhan rambut dan kulit kepala. Biarkan selama 15minit kemudian bilas dengan air bersih. Lakukan sekerap mungkin in shaa Allah masalah rambut gugur dan rambut kering dapat diatasi. Selain itu juga ianya mampu menyejukkan kulit kepala dan melegakan sakit kepala.

4. Daun Bunga Raya Lebatkan Rambut.

Antara khasiat daun bunga raya ialah menurunkan suhu badan. Terutamanya bagi kanak-kanak yang kena demam panas. Tapi tahukah anda daun bunga raya ini juga boleh digunakan untuk membantu melebatkan rambut. Caranya ambil beberapa tangkai daun pokok bunga raya dan bersihkan dengan air. Kemudian ramas daun bunga raya dalam sedikit air sehingga daun mengeluarkan lendir. Ambil dan lumurkan ke rambut sehingga ke kulit kepala. Perapkan dalam 10-15minit. Bilas dengan air bersih. Lakukan dua atau 3kali seminggu.

Merawat Rambut Gugur Dengan Set Prosante Shaklee

Anda dicadangkan untuk mengamalkan supplement Shaklee untuk dalaman dan juga mengamalkan set Prosante untuk luaran.

Untuk terus membeli set ini, sila klik :

Sekiranya Anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Set cadangan untuk masalah rambut gugur ini. Sila hubungi Cikta. Cikta merupakan Pengedar Shaklee yang sah berdaftar sejak tahun 2013.

Puan Masita Hassan.

Call / sms / WhatsApp :  +6011-28640846

Email : masitahassan86@gmail.com

Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru

Facebook : Masita Hassan

Youtube Channel : Masita Hassan ibuohsemdotcom

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge