Tips Ikhtiar Memulihkan Bell’s Palsy Dengan Selamat dan Berkesan.

Bell’s Palsy merupakan sejenis penyakit yang menyebabkan sebahagian otot muka menjadi lemah dan lumpuh. Ini kerana berlaku kerosakan pada saraf yang mengawal otot sebelah muka. Ianya akan menjadikan sebahagian muka lagi menjadi berat dan nampak jatuh. Apabila dilihat daripada bahagian hadapan, wajah pesakit Bell’s Palsy kelihatan seolah-olah senget sebelah.

Perlu diingatkan Bell’s Palsy bukanlah akibat serangan stroke dan berita baiknya ialah ianya tidaklah bahaya seperti serangan angin ahmar. Tetapi kerosakan saraf pada otot muka ini akan menjejaskan deria rasa dan kawalan terhadap penghasilan air liur dan juga air mata.

Penyakit ini menyerang secara tiba-tiba, dalam masa semalaman sahaja. Kebiasaannya, ianya akan pulih dengan sendiri tetapi ianya juga memakan masa agak lama untuk sembuh.

Simptom Penyakit Bell’s Palsy

Berikut merupakan beberapa simptom yang boleh dikenalpasti tentang penyakit Bell’s Palsy ini:-

 1. Kelumpuhan atau kelemahan secara tiba-tiba pada sebelah muka menyebabkan ianya terasa berat.
 2. Air liur kerap meleleh.
 3. Bermasalah seperti mata berair secara berlebihan atau mata kering menjadi terlalu kering.
 4. Kehilangan keupayaan deria rasa.
 5. Rasa sakit di bahagian telinga atau belakang telinga.
 6. Kebas pada sisi wajah yang terjejas.
 7. Kepekaan terhadap bunyi meningkat secara tiba-tiba.

Siapa Yang Berisiko Mendapat Bell Palsy

Secara umumnya, Bell’s Palsy kerap kali berlaku kepada:

 1. Ibu hamil dan memasuki fasa trimester ketiga
 2. Ibu yang baru melahirkan bayi
 3. Mereka yang mempunyai ahli keluarga pernah diserang Bell’s Palsy
 4. Penderita masalah diabetes
 5. Penghidap HIV

Rawatan Penyakit Bell’s Palsy

Kaedah rawatan tertentu dikatakan mampu merawat penyakit ini. Ianya sama ada tertumpu kepada merawat punca utama mengapa terjadinya gangguan saraf yang terjejas itu atau mengawal kesan sampingan akibat Bell’s Palsy. Antara rawatan penyakitnya adalah seperti:

 1. Pengambilan ubat kortikosteroid seperti prednisolone

Bagi mengurangkan bengkak yang terjadi pada saraf wajah

 1. Pengambilan ubat titis mata.

Penderita bell’s palsy akan mengalami kesukaran untuk menutup mata. Maka mata akan menjadi kering dan mudah terkena jangkitan. Ubat titis mata akan digunakan bagi mencegah masalah yang mungkin timbul daripada masalah tersebut.

 1. Melakukan Pembedahan plastic.

Pembedahan ini tidak akan mampu mengembalikan fungsi saraf seperti biasa. Tetapi ianya akan melindungi mata dan memperbaiki penampilan wajah serta meningkatkan fungsi wajah yang kaku. Kebiasaannya, pembedahan plastik ini dilakukan untuk memperbaiki fungsi kelopak mata, memperbaiki posisi mulut, membantu dalam percakapan, makan, minum serta memperbaiki keseimbangan bentuk wajah.

 1. Fisioterapi.

Ahli fisioterapi akan membantu dan mengajar latihan-latihan yang terbukti boleh menguatkan otot-otot wajah.

 1. Suntikan botox

Kebiasaannya dilakukan kepada penderita bell’s palsy yang kronik. Ianya berfungsi bagi meningkatkan penampilan wajah secara keseluruhan dan dilakukan setiap 4 bulan sekali.

 1. Alternatif Rawatan Lain

Teknik relaktasi, akupuntur dan rawatan dalaman mampu mempercepatkan pemulihan Bell Palsy dan mampu mengembalikan fungsi saraf wajah.

Alternatif Pemulihan Bell Palsy Secara Nutrisi

Selain tertumpu kepada kaedah rawatan utama, Bell’s Palsy juga boleh diatasi melalui kaedah nutrisi.

Ianya tetap tertumpu kepada masalah berkaitan saraf pada otot muka. Untuk mempercepatkan pemulihan, kaedah memperbaiki sel saraf secara dalaman dapat membantu, In shaa Allah.

Saraf yang telah rosak mahupun bahagian organ yang terjejas akibat kesan sampingan Bell’s Palsy ini amat memerlukan sumber nutrisi yang lengkap agar dapat mengembalikan kesihatan sel dan fungsinya.

Set Cadangan Untuk Masalah Bell’s Palsy

Vivix

Membantu mengurangkan keradangan. Mengikut kajian, ianya dapat membantu membaikpulih sel keperingkat DNA,  membantu menggalakkan penghasilan tenaga sel dan membantu mencegah pengumpulan AGE protein. Ianya juga sangat baik untuk memperbaiki sel saraf.

BComplex

Ianya sangat efektif dalam membantu mengurangkan kesakitan akibat kerosakan saraf dengan cara meningkatkan pengeluaran serotonin. Serotonin merupakan neurotransmitter iaitu penghantar saraf yang terlibat dalam pengawalaturan salur darah. Paras serotonin yang rendah akan menyebabkan gangguan saraf pada otak.

B Complex juga membantu dalam fungsi imun dan emosi. Ianya mampu menghilangkan kekejangan dan kekakuan pada bahagian tubuh. Ianya membantu mengawal stress atau tekanan dan melancarkan peredaran darah

OmegaGuard

Omega-3 yang terkandung didalamnya berfungsi sebagai anti inflamasi dan anti radang. Ianya akan mengurangkan bengkak pada saraf dan membantu melancarkan aliran darah. Ianya juga membantu meningkatkan system imun tubuh dan seterusnya membantu menghalang radang dari menjadi lebih teruk.

Testimoni.

Untuk terus membeli Set Bell Palsy ini sila klik  :

Untuk sebarang pertanyaan mengenai masalah kesihatan, penyusuan, kehamilan dan lain-lain bolehlah terus berhubung dengan Cikta. In shaa Allah Cikta akan memberikan jalan penyelesaian secara percuma. Cikta merupakan pengedar Shaklee yang sah.

Puan Masita Hassan.

Call / sms / WhatsApp :  +6011-28640846

Email : masitahassan86@gmail.com

Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru

Facebook : Masita Hassan

Youtube Channel : Masita Hassan ibuohsemdotcom

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge